Informatiebeheer draait om beschikbaarheid, vindbaarheid en veiligheid

Nederlanders nogal laconiek over veiligheid van informatie

Uit het Nationaal Thuiswerkonderzoek, uitgevoerd door VakWereld, blijkt dat vooral op de aspecten beschikbaarheid, vindbaarheid en veiligheid van informatie niet alles waterdicht is geregeld. Dat is dan nog zwak uitgedrukt, want feitelijk zijn er, op termijn zeker, grote problemen te verwachten.

Natuurlijk kun je het van de positieve kant benaderen: voor grote groepen thuiswerkers zijn de zaakjes grotendeels geregeld. Maar zoals al vaker aangehaald: het is niet voor iedereen en grotendeels is niet genoeg. Waarom zou je als organisatie genoegen nemen met minder als dat niet nodig en zeker niet wenselijk is? Nog los van allerlei efficiency- en effectiviteitsvoordelen, wet- en regelgeving rondom het werken met vertrouwelijke informatie bijvoorbeeld is de laatste jaren flink aangescherpt. Daar is een reden voor. Vervolgens lees je in de antwoorden uit het onderzoek dat bijna een kwart ‘zijn’ informatie opslaat op eigen apparaten of ergens in de cloud in een van de vele deelapplicaties (filesharing) die er zijn. Dat lijkt een serieuze reden om je zorgen over te maken over de veiligheid van die informatie. Mensen zijn zich blijkbaar wel bewust van het feit dat ze gevoelige informatie onder handen hebben (zegt 84,9%), maar uit het Nationaal Thuiswerkonderzoek blijkt simpelweg dat we wat al te makkelijk omgaan met die verantwoordelijkheid. Ook een onderzoek van een wereldwijd opererend e-mailbeveiligingsbedrijf onder Europese landen in het kader van de Europese Cybersecurity Month blijkt dat Nederland op zijn minst wat laconiek is: in dat onderzoek scoren we het slechtst…. Het gebruik van privé voor zakelijk wordt net zo makkelijk gedaan als omgekeerd: zakelijk voor privé. Van online dating tot elektronisch bankieren en van persoonlijke videogesprekken tot standaard je eigen mail verzenden op de apparatuur van de zaak. Op die manier lopen de dingen wel erg snel door elkaar. Hoezo balans tussen zakelijk en privé?

Over de uitkomsten en aandachtspunten van het Nationaal Thuiswerkonderzoek is op 10 november een webinar van M-Files in samenwerking met VakWereld.

Het webinar is gratis voor deelnemers. Klik HIER voor registratie.